Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 10:26 - Пререгистрирайте своята фирма!
Автор: kentavargrup Категория: Бизнес   
Прочетен: 2053 Коментари: 2 Гласове:
2



По силата на новоприетия Закон за търговския регистър до 1 Януари 2011 г. всички търговци и клоновете на чуждестранните търговци, вписани в търговския регистър и регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират в Търговския регистър. Пререгистрацията на фирма не е сложна процедура, но крие някои особености.

С влизане в сила на закона всички вписвания, заличавания и обявявания ще могат да се извършват само по реда, предвиден в него, като само започналите до влизането му в сила производства ще се приключват от съда по досегашния ред.
На практика търговците и клоновете на чуждестранни търговци, за да могат да заявяват вписване, заличаване или обявяване в единния електронен търговски регистър, ще следва да заявят преди и/или едновременно с това и своята пререгистрация. Пререгистрацията на фирмата е и условие за вписване на каквито и да е промени.

Дружествата, които не бъдат пререгистрирани в срок, ще бъдат автоматично заличени, т. е. ще преустановят съществуването си. За действащите дружества, пререгистрацията е на практика действие от първа необходимост.

Всички работещи фирми следва да бъдат пререгистрирани до 31.12.2010 г. В противен случай, съгласно Закона за търговския регистър, те ще бъдат заличени. По данни от Агенция по вписвания, служебното заличаване може да струва собствениците над 1000 лева. Това е така, тъй като преди заличаването Агенцията по вписвания ще следва да назначи лица, които да извършат проверки на имуществото на фирмата. След това ще се изпращат призовки за изплащане на таксите, които собствениците на дадена фирма дължат на Агенцията по вписванията. Няма да има автоматично заличаване, а процедура, която ще струва петорно по-скъпо, в случай, че го направи държавата..

Пререгистрация трябва да извършва всчки фирми, които са регистрирани по Търговския закон (ЕТ, ООД, ЕООД, АД, СД, КД)

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ ФИРМИТЕ СА СПРЕНИ, ЗАМРАЗЕНИ ИЛИ НЕ СЕ ПОЛЗВАТ! ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАТ, ЗАЩОТО ЩЕ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ СЛУЖЕБНО.


Ако не бъде извършена пререгистрация на фирмата в определения от закона срок, тя ще бъде ликвидирана служебно. Това на означава, че тя ще бъде служебно закрита. Напротив - ще бъде назначен ликвидатор, който да заличи фирмата. На този ликвидатор ще се плаща заплата, която трябва да бъде осигурена от самата фирма, т.е. от вас. Колко време ще продължи една ликвидация и трябва да се плаща на ликвидатора никой не знае.

За да не изпаднете в ситуация, при която ще трябва да плащате двойно и тройно на държавата, за да свърши една работа е добре  да пререгистрирате фирмата си преди да изтече крайния срок.

Всички работещи фирми следва да бъдат пререгистрирани до 31.12.2010 г. В противен случай, съгласно Закона за търговския регистър, те ще бъдат заличени. По данни от Агенция по вписвания, служебното заличаване може да струва собствениците над 1000 лева. Това е така, тъй като преди заличаването Агенцията по вписвания ще следва да направи следните неща:
Да извърши пререгистрацията на фирмата служебно. Това е свързано с изготвяне на удостоверения от окръжния съд, подаване на информация от НАП.
Да назначи лица, които да извършат проверки на имуществото на фирмата.
След това ще се изпращат призовки за изплащане на таксите, които собствениците на дадена фирма дължат на Агенцията по вписванията.
Няма да има автоматично заличаване, а процедура, която ще струва петорно по-скъпо, в случай, че го направи държавата.


Тагове:   фирма,


Гласувай:
2



1. lisichka - Поредната простотия за пълнене на държавната хазна.
01.10.2010 11:03
Ами фирмите които не са извършвали никога дейност каква ревизия ще им правят след 1 януари?
Ами хората , които са от години в чужбина и незнаят какво се случва тук, и за тях ли ще е същата процедура? Че много им пука , че тук някой е тръгнал да отчита дейност.
цитирай
2. анонимен - До lisichka
04.10.2010 09:33
Никой не е виновен за това, че хората са в чужбина. Притежаването на собствена фирма не е само ползване на привилегии, а влече някакви задължения. За ревизиите не знем - трябва да се обърнете към данъчните инспектори, които търсят начин да напълнят хазната.
Тези, които са в чужбина могат съвсем спокойно да получат информация в интернет. Могат да си упълномощят някой роднина, който да им извърши пререгистрацията.
В крайна сметка - ако не им пука и нямат намерение да се прибират в близките 5 години хич да не се притесняват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kentavargrup
Категория: Бизнес
Прочетен: 13016
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930